Interview

VIDEO: Spreken de Vlaardingers nog Vlaardings Dialect?

OTTENOOIJE?!!! Weet jij wat dit betekent? Ik ging de straat op met woorden uit de VLD Scheurkalender! Hoe goed kennen Vlaardingers het Vlaardings dialect? (Spoiler: de Vlaardingers spreken niet zo Vlaardings…)

Wist je dat het Vlaardings dialect uniek en supercool is? We hebben zelfs een eigen woordenboek! Het staat vol heerlijke woorden als taddik, urretekaak en bobberkop. Woorden die wat mij betreft per direct hun plekje terugverdienen in onze lokale volksmond.

Door Britt Planken, Groot Vlaardingen 21 december 2022

Wie heeft er een varke in huis? En wie gaat er vandaag pinkie leggen? Ik was benieuwd of Vlaardingers nog een beetje van ons eigenste dialect verstaan. En dus ging ik de markt op, met een camera en microfoon. Ik had vijf woorden en uitdrukkingen uitgekozen. Heus niet alleen de moeilijkste! Zo legde ik ‘ottenooije’ voor en ‘babbeltoot’. Optimistisch was ik vooral over het woord ‘daaps’. Dat hoor ik mijn moeder al m’n hele leven zeggen, en daardoor verwachtte ik blijkbaar dat iedereen het wel wist. Dat was een desillusie… Tik maar op YouTube ‘Vlaardings dialect’ in, dan kan je ‘t zelf zien in mijn reportage. Máár, wel positief dat de mensen die ik sprak nu in ieder geval op de hoogte zijn van het moois dat ze missen!

        Voor mij persoonlijk heeft de ontdekking van het Vlaardings dialect grote impact gehad op mijn ontwikkeling tot supertrotse Vlaardingse. Ik interviewde de auteur een aantal keer en door zijn enthousiasme en kennis en alle verbanden die hij legde raakte ik in de ban van onze woordenschat. Drs. Stephan de Vos legde me ook precies uit waarom ik trots mocht zijn op mijn platte uitspraak. En waarom het Vlaardings zeker anders (en gaver) is dan de volksmond van onze stadsburen. Er gebeurde toen iets magisch. Opeens besefte ik dat hoe ik spreek me rechtstreeks verbindt met mijn Vlaardingse voorouders. En dat als ik over de Westhavenkade wandel, ik direct in de voetsporen van mijn bet-bet-overgrootoma loop, die daar met jukken haring sjouwde. Sindsdien probeer ik niet meer netter te praten dan ik nou eenmaal doe. Ik zou mijn Vlaardinger-zijn toch niet willen verloochenen?! 

        “Valt er dan zoveel boeiends over Vlaardingen te vertellen?”, hoor ik soms verbaasd als ik mensen vertel over de scheurkalender. Joh, ik had wel drie kalenders kunnen vullen! Onze stad is nu eenmaal veel cooler dan de meesten beseffen. En zeker niet alleen vanwege de rijke historie en het bijzondere Vlaardings dialect. Vandaar dus een scheurkalender vol weetjes, Bekende Vlaardingers, sociale initiatieven, natuur, burgemeesters, muzikanten, activiteiten van het feestjaar, moppen (waarin de Schiedammer er uiteraard bekaaid vanaf komt), cartoons en nog véél meer. In 2023 vieren we onze stad! Vier ook elke dag mee met de VLD Scheurkalender.

Te koop via www.vlaardingenscheurkalender.nl of bij Museum Vlaardingen, Bruna De Loper, Café De Peper en Galerie De Duig (Landstraat).

Dit verhaal delen op:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *