Persoonlijk

En weg was de nieuwe liefde…

Begin 2021 werd ik verliefd op een nieuw medium: radio. Maar hoe hoog het vuur ook oplaaide, ik heb het laten gaan. En dit is waarom.

Terug in de tijd

In 2013 begon ik als tv-reporter bij Omroep Vlaardingen. Al snel volgde de vraag of ik ook iets voor de radio wilde doen, maar dat leek me niks voor mij. Met een energieke kop erbij was mijn stem niks om me druk over te maken, maar zonder beeld kon ik me niet voorstellen dat iemand naar me wilde luisteren. Ik hield het dus bij tv. Tot de tv-tak bij de Omroep verdween en ik vanuit mijn bedrijf zelf video’s ging maken.

Matige journalistiek

Najaar 2020 werd Yke Takens hoofdredacteur bij de Omroep, met als doel het professionaliseren van de redactie. Hij verzamelde een aantal vrijwilligers om zich heen en vroeg mij daarbij. Vol optimisme begon ik aan het avontuur. Ik zei er wel bij dat ik geen zin had om laffe nieuwsberichten te tikken, want aan matige journalistiek hebben we in onze stad geen gebrek. Uiteindelijk bleek dat ons werk als redactie voornamelijk draaide om het in stand houden van één dagelijks actualiteitenprogramma op de radio: Vlaardingen Vandaag. Ik besloot het oordeel over mijn stem opzij te schuiven en het radiomaken gewoon een keer te proberen.

Adrenaline rush

Megazenuwachtig was ik voor die eerste uitzending, maar wat vond ik dat heerlijk! De adrenaline weer voelen razen was iets dat ik had gemist. Van vrienden en kennissen ontving ik na afloop berichtjes met complimenten, zelfs over mijn stem. “Fijn om naar te luisteren.” Waha. Wat een grap, dacht ik. Maar toen ik die avond terugluisterde, was ik verbaasd. Zo slecht klonk ik niet. En het ging ook best wel goed.

De woensdag werd mijn vaste dag als presentator en ik werd verliefd op het maken van een live radio-uitzending. Voor ‘t eerst begreep ik waar collega Tjerk van der Ende steeds zo enthousiast over was. Het is met niks te vergelijken, timing is zonder beeld nóg meer key. Aan adrenaline geen gebrek.

Foutje, bedankt

Het nieuws van 18 uur startte automatisch in. Een paar keer zat ik toen nog midden in mijn afkondiging. Soms namen gasten de telefoon niet op, of waren ze slecht te verstaan. De jingle deed het een keer niet toen ik het nieuws en weer voorlas. Ik noemde een wethouder Bart in plaats van Bert, en heb heel wat spreekwoorden verpest. Het verkeer stond eens muurvast waardoor ik 1 minuut voor tijd binnen kwam stormen en de gasten hijgend aankondigde.

Waar ik normaal wel even mag balen van een foutje, voelde het bij radio juist onderdeel van het genieten. Er is geen take 2. Geen afleiding in beeld. Hier en nu moet het gebeuren. Ik en mijn stem. De energie na afloop is de som van elke minuut – van voorbereiding tot eindtune. Soms kwam ik moe en met hoofdpijn de studio binnen slenteren en huppelde ik een uur later vrolijk weg.

Liefde parkeren

En toch ben ik gestopt. De voltallige redactie van Omroep Vlaardingen is met de start van de zomerstop afgetreden. Want hoe leuk we dat uur radiomaken ook vinden, het kost veel voorbereidingstijd om zo’n uitzending te maken. Tijd die wij liever zouden steken in videoreportages, podcasts en inhoudelijke achtergrondartikelen. Onze ambities passen niet bij de status quo van de Omroep.

Ruim een half jaar heb ik kunnen proeven van dit unieke medium. Hoe veel of weinig mensen er ook luisterden, het gaf me zoveel voldoening. Het voelt dus erg dubbel. Toch sta ik 100% achter mijn besluit om niet door te gaan als redactielid en de Omroep weer te verlaten. Ik weet zeker dat mijn liefde voor radio een vervolg krijgt, waar en wanneer dan ook.

Thank you

Een grote THANK YOU voor iedereen die heeft bijgedragen aan mijn radio-romance. Speciale dank aan Arne van der Zande, die me elke week voorzag van een lijstje kritiekpunten. En aan JorisJan Hoogduin, die bijna elke week mijn technicus was en dat ontzettend goed heeft gedaan. Het was gezellig, JJ!

#eindtune

p.s.

Mocht je zelf ook willen ervaren hoe live radiomaken voelt? Omroep Vlaardingen (of het lokale radiostation in jouw stad) is de ultieme plek om dit te ontdekken!

Dit verhaal delen op:
2 reacties
  1. Hugo

    Herkenbaar Britt. In september begonnen, veel bloopers, maar het geeft zoveel energie. De club is goed op orde, een hoofdredacteur die mij als strenge badmeester meteen het diepe ingooide. Ik geniet.

  2. Britt Planken

    Wat leuk om te lezen, Hugo! Het is duidelijk dat het jou veel plezier brengt. Misschien leren we door het maken van live uitzendingen onze foutjes op andere gebieden ook beter accepteren? Je leert jezelf in ieder geval weer van een heel andere kant kennen en dat is altijd leuk, vind ik. Hopelijk kan je er nog lang van genieten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *