Review

Vloggen voor Professionals (Boekreview)

Als leesfreak verslind ik alle soorten boeken. Soms zit er daar bij waar jij ook wat aan hebt. Zoals het boek Vloggen voor Professionals door Daan van Bergen.

Wil jij professioneel filmen met je smartphone en heb je behoefte aan meer zekerheid? Dan is dit boek iets voor jou!

Mocht je al video’s maken, dan zal dit boek niet heel veel toevoegen aan jouw kennis. Maar als je geen idee hebt hoe je moet beginnen, geeft videoproducent Daan van Bergen je met zijn boek Vloggen voor Professionals – Visual storytelling met je smartphone een goede basis.

Pro’s:
 Eenvoudig geschreven
Feitelijke bewijzen waarom video een goed idee is
 De complete basis over het produceren en verspreiden van een video of vlog
 Praktische tips over o.a. filmen met je smartphone, storytelling en interviewen
 Duidelijke voorbeelden uit Daans praktijkervaring en bekende tv-formats
 Recent gepubliceerd (2020)
 Aanmoediging om aan de slag te gaan!

Cons:
✖ Geen website met bijhorende video-instructies (toch gek bij een boek over video)
✖ Veel voorbeelden uit boeken die ik eerder heb gelezen
✖ De auteur bespreekt zoveel mogelijkheden, dat het lijkt alsof er heel wat komt kijken bij het maken van een video. Geloof me: dat valt best mee!

Vloggen of videomarketing?

Allereerst verdient de titel van dit boek een kanttekening. In plaats van ‘Vloggen voor Professionals’ kan je beter zeggen: Videomarketing voor beginners. Dat schrikt minder af én dekt de lading beter.

De auteur dacht waarschijnlijk: vloggen is hot, laat ik dat in de titel verwerken. In mijn ogen slaat hij daarmee de plank mis.

Het woord vloggen heeft een jeugdige connotatie. Professional juist niet.

De doelgroep van dit boek heeft denk ik weinig affiniteit met vloggen. Als je vervolgens het boek leest, kom je er al snel achter dat het boek ‘gewoon’ over videomarketing gaat. En totaal niet over hoe je het beste kan vloggen.

Op de tweede pagina beschrijft Daan van Bergen al: “Vloggen komt van het woord bloggen, het vertellen van jouw eigen verhaal, maar dan met behulp van video. Vaak met jezelf in de hoofdrol. Maar zakelijk vloggen is meer. Soms worden er zelfs complete documentaires of uitlegfilms gemaakt die ook de naam ‘vlog’ krijgen.

Een slechte argumentatie, vind ik dat. Omdat sommige bedrijven overal maar het etiket vlog opplakken, heeft Daan van Bergen de term vloggen omarmd. Met zijn ondertitel ‘Visual storytelling met je smartphone’ probeert hij het te redden. Niet gelukt.

Bovendien richt het boek zich wel op professionals, maar is het echt een beginnershandleiding. Vandaar mijn kritiek.

Noem het beestje gewoon bij de naam. Dit boek gaat over videomarketing. Voor beginners. Klaar. Uit.

Lezen over bewegend beeld

Zelf geef ik de voorkeur aan geschreven teksten. Dat is heel ouderwets van mij en bovendien niet zo effectief, als we de wereld der wetenschap mogen geloven. Enkele feitjes uit het boek:

  • 50% van ons brein is ingesteld op visuele verwerking van informatie
  • Hersenen nemen een afbeelding 60.000 keer sneller op dan tekst (whuuut?!)
  • We onthouden 80% van wat we als beeld gepresenteerd krijgen en maar 20% van wat we lezen
  • Als informatie op een visuele manier wordt weergeven, zijn we 17% productiever en verbruiken we 20% minder hersencapaciteit.

Je zou je bijna afvragen waarom ons onderwijssysteem überhaupt op boeken steunt.

Hoe dan ook, Daan van Bergen wil met deze feitjes alleen maar zeggen: video is dus een ontzettend goed idee!

Waarom video?

Naast de wetenschappelijke onderbouwing over informatieverwerking in ons brein, is er ook nog een commerciële reden om je volgende post op Facebook in de vorm van een video te maken:

Een video op social media wordt gemiddeld 12x vaker gedeeld dan een tekst/foto. (Insivia, 2018)

Wat is ons doel met social media? Bereik!
Wat moeten we doen om meer mensen te bereiken? Meer videocontent maken!

Als jij de social media van een organisatie beheert, moet je dus durven kiezen voor video. Je komt er niet onderuit. Tenminste, niet als je jouw tijd en energie effectief wil besteden.

En vind je dit echt heel lastig? Misschien heb je behoefte aan een CONTENT BOOST?

Mijn gedachten bij dit boek

Boeken over marketing schaf ik altijd direct aan. Als marketeer met een boekenkast in haar kantoor is dat helemaal verantwoord. Dit boek kwam ik echter bij toeval tegen in de bieb en uit nieuwsgierigheid voor mijn klanten nam ik het mee. Ik heb besloten om het niet te kopen. Toch vind ik het een prima boek!

Het telt 137 pagina’s, heeft een duidelijk lettertype en een overzichtelijke opmaak. Korte alinea’s, veel opsommingen en de enige kleur die is toegevoegd aan het boek is rood; een verwijzing naar het YouTube logo. Dat vind ik leuk.

Wie verstandig is, leest dit boek niet in een middag uit

Vloggen voor Professionals lees je in een middagje uit, maar wie verstandig is doet dat niet. Er staan namelijk zoveel praktische tips in, dat je veel beter per hoofdstuk kan kijken wat jij eruit wil halen en daar meteen mee aan de slag gaan.

Auteur en videograaf Daan van Bergen neemt je bij de hand en voert het tempo langzaam op. Eerst legt hij geduldig uit wat de kracht is van video, zoals hierboven kort samengevat.

De schrijfstijl is verrassend lekker voor een videograaf. Daan van Bergen schrijft alsof hij het vertelt en bij praktische boeken is dat een must.

Aan het doel en de doelgroep van je video’s is een heel hoofdstuk gewijd. Daarna lees je over het ontwikkelen van een format (mijn content hart zegt YAAY!) en vertellen van een verhaal met beeld.

Er is zelfs aandacht voor interviewen en presenteren. Dat maakt dit boek echt een vrij compleet naslagwerkje voor de beginnende vlogprofessional!

Daan dwingt je om goed na te denken over je video vóór je gaat filmen. Hij raadt een shot list aan. Dit vergt veel denkwerk over je video, maar dan heb je wel een grotere kans op een gewenst resultaat.

Toch vind ik het overdreven om dit onderdeel van elk videoproces te laten zijn. Zéker als je nog geen ervaring hebt! Je hebt in je hoofd toch een idee van wat je wilt? Begin gewoon lekker met filmen. Als je altijd zorgt voor voldoende B-roll* zit je helemaal gebakken.

*A-roll zijn je belangrijkste beelden, bijvoorbeeld een interview. B-roll zijn de shots die je verhaal visueel ondersteunen en de A-roll afwisselen. Denk bijvoorbeeld aan een shot van een kantoorgebouw, iemand die koffie zet, etc. Het maakt de video spannender en fijner om naar te kijken.

Wat ik top vind aan het boek Vloggen voor Professionals, is de aandacht voor commercieel gebruik. De auteur heeft verstand van videomarketing! Een pure filmliefhebber zal misschien te veel focussen op de kwaliteit van het beeld, terwijl er op de meeste smartphones een prima camera zit.

Daan van Bergen houdt het doel voor ogen: mensen in staat stellen zelf videocontent te maken. Dus geen gedoe over diafragma, sluitertijd en ISO, maar gewoon praktische tips om met de camera van je telefoon goede opnames te maken. De auteur zoomt wel in op het gebruik van een statief, microfoon en licht. Allemaal handigheidjes waar de beginnende videograaf behoefte aan heeft!

Daarna volgt er een hoofdstuk over monteren op je smartphone. Hierbij wordt de app KineMaster aangeraden. Ik heb deze app opgezocht in de AppStore. De app is gratis, maar dan krijg je wel het watermerk van KineMaster over al je video’s heen. Om deze reden vind ik dit een hele stomme suggestie. Gebruik liever iMovie op je iPhone! (Sorry, van Android heb ik geen kaas gegeten. Ik zweer al 11 jaar bij alles van Apple).

Het slothoofdstuk vind ik TOP. Het zit vol tips om je video optimaal met de wereld te delen. Deze stap verdient net zoveel aandacht als het maken van je video en toch schiet het er meestal bij in. (Ook ik neem vrijwel nooit de moeite om een mooie thumbnail te maken. Shame on me!)

Kopen?

Vloggen voor Professionals (9789047013716) door Daan van Bergen koop je voor €17,99. Best prijzig voor zo’n klein boekje, maar het staat dan ook bomvol tips waar jij nog lang mee vooruit kan!

Enne, iedere aankoop telt. Bestel het boek bij je lokale boekhandelaar! Bijvoorbeeld bij de mijne: Plantage Pontier.

Conclusie

Als je nog geen of heel weinig ervaring hebt met het maken van video’s, het goed wil aanpakken én de voorkeur geeft aan geschreven tekst dan zou ik Vloggen voor Professionals door Daan van Bergen zeker kopen!

Review-Vloggen-Voor-Professionals

MAAR… Je moet content ook niet te moeilijk willen maken. En als ik zonder voorkennis dit boek zou lezen, had ik waarschijnlijk heel diep moeten zuchten. Want er komt in die 137 pagina’s wel heel veel op je af. Gelukkig bepaal jij nog altijd zelf wat je wil toepassen.

Laat je niet intimideren. Als je 80% van de suggesties naast je neerlegt, komen er alsnog hele gave video’s uit. Geloof mij maar!

Ik vind het wel zwak dat er geen bijhorende video-instructies zijn gemaakt. Maar uiteindelijk is Daan van Bergen gewoon een videomarketeer die liever zijn betaalde workshops aan de man brengt dan gratis instructievideo’s. En gelijk heeft’ie!

Al met al kan ik dit boekje wel waarderen! Zelf haalde ik er niet veel nieuws uit, maar ook als je al een tijdje bezig bent met video’s maken is het goed om af en toe terug te gaan naar de basis. Zo heeft het laatste hoofdstuk me wel geïnspireerd om meer aandacht te geven aan mijn YouTube-kanaal en beter na te denken over de titels etc. van mijn video’s!

Dus skip de shot list, laat licht en geluid even voor wat het is en begin gewoon eens met een eenvoudige video over jouw dag!

Trouwens…

Zelf ben ik in 2017 gewoon begonnen met filmen met mijn iPhone en monteren in iMovie. Hieronder zie je een van mijn allereerste video’s.

Ik had niets gelezen of opgezocht over het maken van een video, behalve wat technische dingen over iMovie. Toch leverde dat prima content op. Al na een paar video’s kreeg ik professionele aanvragen!

Waarmee ik wil zeggen: maak het écht niet te moeilijk voor jezelf. Als je een beetje affiniteit hebt met verhalen vertellen, dan komt het helemaal goed. En anders sta ik natuurlijk altijd voor je klaar om je te ondersteunen!

Een van mijn eerste video’s, gemaakt in 2017.
Ik blijf voor altijd fan van Mo van Tulpglas!
Dit verhaal delen op:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *