Tips

Deze blunder op Instagram wil je níét maken

Verwijs jij op Instagram soms door naar je website? Er is één “beginnersfout” die je dan niet wil maken!

In dit artikel lees je waar het vaak mis gaat en met welke stappen je wél resultaat boekt.

Post als een pro

Het is zonde dat veel mensen online dezelfde (schoonheids)foutjes maken. Met mijn superlaagdrempelige tips help ik je stapje voor stapje verder met jouw social media, website en online marketing.

Op Instagram naar je website linken

Het “verkeerd” verwijzen naar een website, zie ik eigenlijk alleen bij de minder ervaren Instagrammers. Ik weet zeker dat ik het ooit ook deed. Maar met inmiddels ruim tien jaar Insta-ervaring weet ik beter. En jij na het lezen van dit artikel ook!

Er zijn prima opties om jouw Instagram publiek naar je website te verwijzen. Er is alleen één manier waarop je dat liever níét doet.

Dit doe je nooit meer op Instagram

Het feit dat jij publiceert en je best doet, is al geweldig. Maar soms maakt een kleine verandering een groot verschil, zowel qua presentatie als effectiviteit.

Voel je dus niet rot als jij deze “fout” maakt. Zie het als een kans om het voortaan anders te doen die jij met beide handen gaat pakken!

Deze week zag ik het op mijn tijdlijn weer een paar keer misgaan: een link die niet aanklikbaar is in een bericht op Instagram.

Het gebeurde bij dames die ik hoog heb zitten. Ik heb hun toestemming gevraagd om de berichten als voorbeeld te gebruiken in dit artikel. Als dank zet ik hen na de uitleg in de spotlight!

En bereid je alvast voor op een plottwist: In één van de drie voorbeelden vond ik de link in het bericht wél een goed idee!

Kunstenares Susan Ruiter geeft via Instagram internationale bekendheid aan haar werk. Johanneke Schrijft plaats afbeeldingen van haar schrijfsels en Debbie Maat verwijst met foto’s naar haar blog Leef Lach en Leer.

Bekijk eerst deze post van blogger Debbie!

Zie jij wat de meest gemaakte fout op Instagram is?

Wat ging er mis?

Stralende foto? Check!
Leuke tekst? Check!
Maar een goede verwijzing naar de website? Helaas.

Wat je eerst moet weten:

Op Instagram is een link in de tekst van je bericht niet aanklikbaar.

De link in het bericht van Debbie (https://leeflachenleer.nl/blog/article/41962/alles-kan-een-mens-gelukkig-maken-een-kritische-noot) heeft dus weinig nut.

De link is ook nog eens ontzettend lang. Daardoor is de kans extra klein dat haar volgers de moeite nemen om het adres over te typen. En dat is zonde, want Debbie schrijft mooie stukjes!

Gelukkig kan Debbie (en jij ook!) met een kleine aanpassing zorgen dat haar volgers heel eenvoudig op haar website uitkomen.

Wat is een link?

Misschien heb je weinig ervaring met online termen en vraag jij je af wat ik bedoel met een link? Een link (of URL) is het webadres naar een online pagina. Dit kan een website zijn, zoals www.dapperebritt.nl maar je kan ook linken naar een document dat jouw volgers kunnen bekijken en downloaden.

Preview van een webpagina op LinkedIn

Preview van een website

Je bent op Facebook en LinkedIn misschien gewend dat als je een link typt in een bericht, er automatisch een preview van die webpagina verschijnt. Vaak staat er een afbeelding bij en de titel van de betreffende pagina, soms ook een samenvatting of de eerste regel van de intro.

Zoals je op deze afbeelding ziet, geeft LinkedIn automatisch een indicatie van het aantal minuten dat je ongeveer kwijt bent om het artikel te lezen.

Op Instagram werkt dit totaal anders.

Hoe link je op Instagram naar een online pagina?

Instagram heeft één basisoptie voor een aanklikbare link: vul je “bio” (profiel) op Instagram goed in en plaats daar ook de link naar een online pagina, zoals je website of YouTube-profiel.

De link in je bio is aanklikbaar en komt uit op één specifieke webpagina.

In het voorbeeld zie je mijn persoonlijke Instagram bio. Op dit moment kom je via de link uit op mijn website. Ik verander deze link regelmatig. Soms wil ik namelijk een bepaald artikel onder de aandacht brengen, of een video op YouTube. Zoals Debbie wilde met haar blogpost.

Debbie heeft nog geen link haar bio toegevoegd. Zoals je hebt geleerd is de link in haar Instagrambericht niet aanklikbaar. Haar volgers moeten nu dus veel moeite doen om haar nieuwe website te bezoeken.

Hoe had Debbie dit kunnen oplossen?

Stel een website in op je Instagram profiel

Heb je nog geen website in je bio op Instagram? Doorloop de volgende stappen.

  1. Ga op je smartphone naar de Instagram-app en log in
  2. Klik rechtsonder in de app op jouw profielfoto
  3. Klik onder je bio op “Profiel bewerken”
  4. In de derde rij plak je de link naar een website
  5. Klik rechtsboven op klaar
  6. Test of de link werkt; klik de link in je bio aan.

Verwijs in je post naar de link in je bio

Oké, je hebt nu een werkende link op je profiel. Maar nu wil je dat mensen erop klikken.

Met betaalde advertenties of veel volgers heb je meer opties om mensen door te sturen naar je website, maar zover zijn we nog niet!

Wat we wel gaan doen is ontzettend simpel. Maar het is volledig geaccepteerd door de Instagram community en daardoor heel effectief.

Hier komt de truc.

Je tikt letterlijk in de tekst van je post: 

Link in bio

That’s it.

Een eigen variant daarop is natuurlijk ook goed.

Let op dat de link in jouw bio matcht met je meest recente post op Instagram .

Zie je het verschil in de tekst? Links een lange url die niemand kan aanklikken. Rechts een duidelijke verwijzing naar een werkende link.

Met de kleine aanpassing is de kans aanzienlijk toegenomen dat Susans volgers doen waar zij op hoopt: het schilderij in het interieur van de klant bewonderen. Bovendien staat het minder rommelig.

Wanneer gebruik je wél een link in je Instagram post?

En dan nu de plottwist die ik beloofde. Als jij verwijst naar de homepage van je website of een andere simpele link (bijvoorbeeld dapperebritt.nl/trainingen) is dat helemaal niet verkeerd.

Je volgers kunnen best een pakkende naam onthouden. En wie echt geïnteresseerd is zal een simpel webadres best willen intikken. De website Johanneke-Schrijft.com is daar een goed voorbeeld van.

Wie nieuwsgierig is naar Johannekes schrijfsels is vast bereid die simpele link over te tikken. Je hoeft er trouwens niet per se www voor te zetten.

Daarnaast heeft Johanneke een klikbare link in haar Instagram bio. Top!

Voor extra resultaat gebruik ik zelf vaak de hashtag #linkinbio of ik benadruk in de tekst dat de link in mijn bio staat, zoals Susan deed.

Je hebt stap voor stap ontdekt hoe je mensen op Instagram effectief naar jouw website verwijst.

Heel veel succes! En laat me vooral in een comment of via Facebook, LinkedIn of Instagram weten hoe je deze uitleg voor beginnende Instagrammers hebt ervaren 🙂

Meerdere links op Instagram delen?

Voor de hongerige mensen nog één extra tip. Later zal ik dit nog eens stap voor stap uitleggen.

Via services als Linktree kan je meerdere verwijzingen aan je volgers tonen via de link in je bio. Dat is handig als je verschillende pagina’s onder de aandacht wil brengen, bijvoorbeeld een review op je website en een video op YouTube. Voor iemand als Debbie zou Linktree een mooie optie zijn om volgers naar haar laatste blogs te verwijzen.

Je kan met een gratis account een onbeperkt aantal links toevoegen, maar let op dat veel mensen vergeten te scrollen. Concentreer je dus op de bovenste links!

Met dank aan:

Debbie Maat – Verhaaltjes en anekdotes
Debbies korte verhalen en anekdotes verschijnen al lange tijd op Facebook. Sinds kort bundelt ze deze op haar blog Leef Lach en Leer.

Instagram: @LeefLachEnLeer
Website: www.leeflachenleer.nl

Susan Ruiter – Schilderij bij de klant
Kunstenares Susan Ruiter maakt vanuit haar atelier in Vlaardingen vrolijke schilderijen en beelden voor liefhebbers over de hele wereld.

Instagram: @SusanRuiterArtist
Website: www.susanruiter.nl

Johanneke Verkade – Gedichten en andere schrijfsels
Johanneke schrijft heel graag en deelt haar passie sinds kort met wie het maar lezen wil op social media en haar nieuwe website.

Instagram: @JohannekeSchrijft
Website: www.johannekeschrijft.com

Instagram voor jou?

Overweeg je om Instagram professioneel te gebruiken? Veel merken, ondernemers en bloggers zien Instagram als een effectief en steeds veelzijdiger onderdeel van hun online marketing. Je kent vast ook veel mensen met een Instagram account. Toch is het niet voor iedereen even relevant om op Instagram te publiceren.

Vergis je vooral niet in de tijd, aandacht en energie die het medium van je zal vragen. Social media kan je behoorlijk overprikkelen, dat heb ik zelf ervaren.

Als ik naar mijn eigen klanten kijk, begint iedereen heel enthousiast met Instagram, maar valt het uiteindelijk toch tegen hoeveel tijd het creëren van content kost. Weeg van te voren af hoeveel uur dit medium jou mag “kosten” en of Instagram überhaupt geschikt is om jouw doel te behalen.

Niet alleen jongeren liggen wakker door social media!

Naast het promoten van het gebruik van social media, vind ik het ook mijn taak om bewustwording over de mogelijke gevolgen te creëren. Vandaar deze kritische noot.

Instagram is leuk

Máár, Instagram is voor veel mensen vooral heel leuk en als je het eenmaal door hebt helemaal niet zo ingewikkeld. Ga het vooral zelf ervaren!

Ik denk dat het voor vrijwel iedere organisatie goed is om op dit platform aanwezig te zijn, zodat mensen jou in ieder geval kunnen taggen. Ik zie in de statistieken van mijn Instagram Stories dat relatief veel mensen nieuwsgierig zijn en doorklikken. Al heb je alleen maar een goeie bio en profielfoto 😉

Is het echt hocus pocus voor jou? Vraag dan eens de hulp van een jong iemand in je familie- of kennissenkring. En blijf vooral mijn tips volgen! Dan kom je steeds een stapje verder.

Behoefte aan 1-op-1 begeleiding? Lees hier de mogelijkheden!

Dit verhaal delen op:
2 reacties
  1. Kevin Brandse

    Leuk en informatief artikel om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *