Instagram Stories maken in 3 stappen
De basis van Instagram Stories
Instagram Stories, je hebt er vast weleens van gehoord. Ben jij actief op Instagram en weet je nog niet hoe Stories werken of hoe ze jouw marketing kunnen versterken? In dit artikel zet ik de basis voor je op een rij!
In dit eerste artikel begin ik bij de basis. Wat zijn Instagram Stories, hoe maak je er één en waarom is het een goed idee om met Stories aan de slag te gaan?
Al sinds de app in 2010 op de markt kwam, gebruik ik Instagram. Ik houd van foto’s maken en delen en laat dat nou net de specialiteit van dit sociale medium zijn. Inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder en heeft Instagram het aanbod in de app flink uitgebreid.
In dit artikel ga ik specifiek in op een functionaliteit die Instagram al een paar jaar biedt: Stories.
Ik merk dat veel mensen niet zo goed weten hoe ze Stories moeten gebruiken of waarom ze dat überhaupt zouden doen.
Laat ik voorop stellen: je moet helemaal niks.
Soms spreek ik ondernemers of vrijwilligers die denken dat hun marketing zonder Instagram niks voorstelt. Dat is onzin. Instagram kan je marketing zeker versterken, maar als je er niet vol voor gaat dan kan je het net zo goed niet doen. Tenzij je het écht leuk vindt om gewoon af en toe te posten, natuurlijk. Als het je energie geeft: zeker doen!
Bedenk goed of Instagram Stories bij jou past.
Dagelijks posten kost veel energie en jouw energie is kostbaar!
Ik herhaal deze tip vaak: steek je energie vooral in een medium dat bij je past. Social media gaat over het hebben van een lange adem. Met één Story per week maak je geen verschil.
Je moet het dus kunnen opbrengen om steeds weer nieuwe dingen te posten. Voor de één werkt dat beter op LinkedIn en een ander kiest liever voor YouTube. Past Instagram bij jou?
Geen idee wat bij jou past?
In een persoonlijke contentsessie brengen we jouw marketingwensen in kaart en geef ik je concrete feedback, tips en actiepunten, zodat jij aan de slag gaat met een medium dat jou geen energie kost maar oplevert!
Oké, je hebt verder gelezen en bent dus oprecht nieuwsgierig naar Instagram Stories. Daarmee heb je al iets bewezen! COOL!
Als je net als ik van mening bent dat Instagram in je voordeel kan werken, dan mogen Stories niet in dat rijtje ontbreken. Ik zou zelfs durven stellen dat iedereen die Instagram professioneel gebruikt, óók Stories ‘moet’ gebruiken.
Ik zou zelfs durven stellen:
Iedereen die Instagram professioneel inzet ‘moet’ ook Stories gebruiken!
Zeven redenen om Instagram Stories professioneel te gebruiken:
- Het is laagdrempelig.
- Je krijgt meer interactie met je volgers.
- En een groter bereik.
- Er zijn veel creatieve mogelijkheden.
- Je oefent met storytelling.
- Het algoritme zal je belonen.
- Je kan adverteren met Stories.
Vanwege de vele mogelijkheden valt er over Instagram Stories veel te vertellen. Om het behapbaar te houden, heb ik de materie in drie artikelen opgedeeld. In dit artikel leg ik uit hoe je een Story maakt. De volgende artikelen verschijnen binnenkort op mijn site!
Ik raad je aan om dit artikel praktisch te lezen: houd je telefoon in de aanslag en doe direct mee, dan wordt alles meteen duidelijk.
Tip voor bij dit artikel:
Houd je telefoon in de aanslag en doe direct mee!
Wat zijn Instagram Stories?
Instagram Stories zijn korte berichtjes die maximaal 15 seconden in beeld blijven staan en na 24 uur automatisch verdwijnen. In het Nederlands noemt Instagram dit heel treffend “verhalen“.
Met Instagram Stories deel je gedurende de dag kleine verhaaltjes over wat dan ook. Misschien laat je zien dat er leuke producten zijn binnengekomen die morgen in de webshop staan, of geef je een kijkje in jouw persoonlijke leven. Alles mag en het leuke is: de lat ligt veel minder hoog dan bij de ‘gewone’ berichten op Instagram.
Het leuke is:
Bij Instagram Stories ligt de lat veel minder hoog dan bij ‘gewone’ berichten.
Dat geeft jou de ruimte om nog meer te experimenteren. De berichtjes zijn na 24 uur verdwenen, dus paste het lettertype in jouw Stories toch niet bij het gevoel dat jij wil uitdragen? Vanaf morgen gebruik je gewoon een ander font!
Met Instagram Stories kan je ook heel eenvoudig vragen en polls bij je ‘publiek’ neerleggen. En ben je echt inspiratieloos? Duik dan eens in de vele filters die de app biedt. (Maar pas op dat je hier niet in doorslaat.)
Waarom gebruik je Instagram Stories?
Omdat het makkelijk én leuk is; veel mensen de hele dag door Stories checken en je daardoor regelmatig op het netvlies van je volgers komt te staan; je véél meer interactie hebt doordat mensen sneller reageren op Stories dan op gewone berichten; je door middel van hashtags en een locatie ook bereik krijgt buiten je volgerskring; het algoritme van Instagram mensen beloont die de verschillende mogelijkheden in de app actief gebruiken (echt waar); je veel creatieve opties hebt; het niet in je huisstijl hoeft te passen; je een kijkje achter de schermen van jouw account kan geven; je oefent met storytelling; en natuurlijk omdat je ook Instagram Stories advertenties kunt maken! (Er zijn er nog veel meer. Laat jouw reden achter in een comment!)
Waar vind je Instagram Stories?
Nogmaals: lees dit artikel vooral met je telefoon erbij en doen meteen mee! Dan spreekt alles voor zich.
YES, we gaan beginnen!
Als je de app opent, zie je bovenaan je feed/timeline (tijdlijn; de pagina met de berichten van de mensen die je volgt) allemaal kleine fotootjes met een gekleurde cirkel eromheen. Dát zijn Stories. (De kans is klein, maar het kan zijn dat je hier niks ziet. Dat betekent dat je nog geen mensen volgt die Stories plaatsen.)

Als je een van de foto’s aanklikt, speelt Instagram alle Stories van de mensen die jij volgt automatisch af tot er geen Stories meer zijn. Geloof het of niet: veel mensen checken dit de hele dag.
Wil je een Story even op pauze zetten? Houd dan één vinger ingedrukt op het scherm.
Wil je één Story terug? Tik dan met één vinger links.
Wil je de Stories van de vorige persoon opnieuw zien? Veeg dan je beeld als het ware naar rechts.
Omgekeerd werkt dit ook.
Als je naar het volgende verhaal wil, tik je één keer rechts op je scherm.
Heeft iemand meerdere Stories geplaatst en vind je ze niet boeiend (of is het een advertentie)? Veeg dan je beeld als het ware naar links. Je krijgt nu de Stories van de volgende persoon te zien.
Probeer het eens uit!
Zelf Instagram Stories maken in 3 stappen:
Stap 1: Naar het Stories menu
Er zijn drie manieren om bij het Stories menu te komen.
- Veeg op het beginscherm de pagina als het ware naar rechts.
- Of ga naar je eigen profiel en klikt rechtsboven op de + en dan op ‘verhaal’.
- Of druk, als je nog geen Story hebt geplaatst, op de beginpagina bovenaan op je eigen fotootje drukken.
Wat kan je met Instagram Stories?
Je bepaalt zelf waar jouw Stories over gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zeker ook dankzij alle coole snufjes die Instagram erin heeft gestopt. Denk aan een boomerang video, collage, poll, vragenlijst, muziek toevoegen en (te) gekke filters. Ik heb over deze coole snufjes een apart artikel over geschreven. Benieuwd? Klik hier.
Stap 2: foto of video op Instagram Stories delen

Wil je foto’s en video’s vanaf je telefoon uploaden? Dat is supermakkelijk!
Ga naar het Stories menu (zie uitleg hierboven). Klik linksonder in het Stories menu op de galerij van je telefoon en kies de afbeelding of video die je wil plaatsen.
Je kan ook direct een foto of video maken met de grote witte ronde knop onderaan in het midden van je scherm. Het voordeel? Sommige telefoons slaan een foto niet op op het formaat van een Story en dan krijg je ‘witruimte’ om je foto heen. Zelf vind ik het meestal mooier als de foto beeldvullend is. Het nadeel? De beelden die je direct in de app maakt, zijn iets minder scherp.
Valt het einde van jouw video weg? Dan duurt deze langer dan 1 minuut en dat mag niet. Een video wordt automatisch opgedeeld in fragmenten van 15 seconden en afgebroken als hij langer dan een minuut duurt.
Het formaat en de positie van een foto of video kan je zelf bepalen door het met twee vingers te spreiden of juist samen te drukken. Met één vinger kan je de achtergrondfoto niet verplaatsen, dus schuif met twee vingers tegelijk de afbeelding naar de juiste plaats op je scherm.
Stap 3: tekst delen op Instagram Stories

Als je een foto of video hebt geselecteerd in je galerij, klik je één keer op het scherm om een tekst te plaatsen. Ben je klaar met typen? Klik dan rechtsboven op ‘Klaar’ (of op een willekeurige plek op het scherm.)
De tekst kan je altijd weer aanpassen. Net als het lettertype, het formaat, de uitlijning, de kleur van de letters en eventuele achtergrond. Bij een bedrijfsaccount kan je de letters ook één voor één op het scherm laten verschijnen.
Je tekst op Instagram Stories bewerken


Om je tekst te bewerken, klik je ‘m simpelweg opnieuw aan. Onderaan het scherm staan de verschillende lettertypes die je kan gebruiken. Schuif de balk heen en weer om meer lettertypes te zien.
Met de schuifknop aan de linkerkant pas je het formaat van de letters aan. Druk daarna rechtsboven op klaar. Je kan daarna met twee vingers de tekst in zijn geheel ook nog verkleinen of vergroten.
Bovenaan het scherm staan de opties om de uitlijning bepalen (dat icoontje met de vier streepjes boven elkaar) en de (achtergrond)kleur van je letters.
Geef je tekst een leuke (achtergrond)kleur

Zoals je hiernaast kan zien is het heel eenvoudig om je letters een andere (achtergrond)kleur te geven.
Klik op het rondje met het kleurenpalet en kies de gewenste kleur.
Je kan uit drie pagina’s met kleuren kiezen. Schuif de gekleurde bolletjes naar links om dit te ontdekken. Of houd een kleur ingedrukt, dan ontvouwt zich het complete kleurenpalet.
Je kan met het pipetje ook een specifieke kleur kiezen voor jouw letters. Druk op het pipetje en sleep het bolletje op een plek op jouw Instagram Story waarvan je de kleur wil kopieëren.
Ook de achtergrond kan je een kleurtje geven. Druk op de A met twee sterretjes en klik nog een keer om de kleuren om te draaien.
Tekst zonder foto delen op Instagram Stories
Wil je alleen een tekst delen? Dan kan je een foto van een leuke achtergrond maken en die gebruiken, óf je klinkt links in het Stories-menu op het icoontje met ‘Aa’ waar ‘Maken’ onder staat.
Er verschijnt dan een gekleurde achtergrond. Door op het gekleurde bolletje linksonder in het scherm te klikken, kan je de kleuren van de achtergrond aanpassen.
Als je behoefte hebt aan meer interactie met je volgers is Stories een goed idee! Er zijn ook veel pre-sets voor berichten, zoals polls, vragen en ontelbare stickers en filters om je bericht te pimpen. Die vind je boven in het Stories Menu, als je op het icoontje met de lachende sticker drukt.
Houd mijn site in de gaten, dan lees je het volgende keer allemaal in deel 2 van Instagram Stories voor beginners. Of heb jij liever video’s over dit onderwerp? Laat het me weten in een comment!
Ik daag je uit voor een hoogtepunt!

Het leuke van Instagram Stories is dat ze na 24 uur verdwenen zijn. Tenzij je er een “hoogtepunt” (zoals Instagram ze noemt) van maakt. Je hebt ze vast weleens in iemand z’n bio zien staan. Het zijn die ronde bolletjes in het profiel.
Die hoogtepunten zeggen iets over jou. Je kan hier een intiem kijkje achter de schermen van je mooie Instagramfoto’s geven.
Op mijn profiel zie je bijvoorbeeld het hoogtepunt ‘Walks’, waarin ik de kijker meeneem in mijn nieuwe hobby wandelen. Nieuwe volgers kunnen in deze hoogtepunten snel checken of ze jouw interesses leuk vinden om te volgen.
Bedenk een Stories-hoogtepunt voor voor je persoonlijke Instagram of het kanaal van jouw bedrijf, stichting of vereniging. Verzin iets dat past bij het DNA van het account. Zet bijvoorbeeld een product in de spotlight, of deel een nieuwtje over je organisatie. Vergeet niet om je hoogtepunt regelmatig bij te werken!
TIP: Kijk eens wat je de afgelopen tijd aan Stories hebt gepost. Valt je al een leuk thema op tussen die berichten?
Hoi